Patriarkal bibel del 3

Posted on 24 maj, 2012

0


Gud hen ser allt?
Om den kristne guden ser och hör allt, borde hen har sett hur ojämlikt samhället fortfarande är och insett att i Bibel 2000 en jämställd skrivning varit möjlig.

Kristendomen i ständig förändring
Kristendomen ser ju inte riktigt likadan ut nu som för tvåtusen år sedan.
Den har hela tiden modifierats till det omgivande samhället, protestantism, katolicism, grekisk-ortodox, kalvinism är några anpassningar.
Se artikel i Dagen hur diskussionen om förändring pågår >>>

Miljöpartiets språkrör kan vara förebild
Så en gudsbild alla miljöpartiets språkrör vore väl inte helt omöjligt?

Kvinnan framåt
I Edens lustgård får kvinnan lära sig sin plats och mannen visar att han är ett viljelöst mähä. När Eva efter ormens vältalighet äter av äpplet och hon inser att det ger ny kunskap, delar hon med sig till Adam.

Mannen skyller ifrån sig
Då kommer den kristne guden farande, arg och förbannad letar guden efter Adam, som gömmer sig. Den kristne guden är mäkta förgrymmad för att någon tagit sig friheten att äta av den förbjudna frukten. Adam den fegisen skyller på Eva och säger:
– Det var hon som gav mig att äta.

Mannen hade ett val
Sens moral i myten om Edens lustgård, som generationer av barn, även jag, fått inmatad genom skolans försorg, lär oss att mannen inte behöver ta ansvar för sina handlingar utan han kan mycket väl skylla ifrån sig på kvinnan, läktare, vägar och fotboll. Han hade förhoppningsvis ett val?

Svartsjuk gud ger kvinnan smärta
Eva blir mest straffad. Den kristne guden, som ska vara en kärleksfull gud, påstår att hon med sitt handlande fört in synden i världen. Hon ska i fortsättningen föda barn i smärta och vara underdånig till en man som gömmer sig i hennes kjolar när det hettar till.

Bara för att hon sökte kunskap.

Posted in: Religion