Idrottens språk

Posted on 11 maj, 2012

0


Idrottens språk
Idrotten lever i språket fortfarande kvar i den tid då det enbart var män som idrottade. Ibland är det lustigt att höra kommentatorerna i teve, eller läsa i tidningar när det är idrottande kvinnor i fokus. Fortfarande kan det heta »man mot man« eller »alle man på plan« trots att de syns att det är kvinnor.

Marcus Hellner skidåkerska
Charlotte Kalla är duktig »man mot man«, säger tevesportens expertkommentator. Vi kan också genom lite lek med orden höra hur normen sitter som ett smäck i vårt ordförråd. Charlotte Kalla är en duktig skidåkare. Det låter ju precis som det ska. Hon kan också mycket väl heta skidåkerska men det kan inte Marcus Hellner. Han är enbart skidåkare.

»Spela som en kärring«
När idrotten gör sig medveten om sitt språkbruk och inkluderar kvinnorna kanske vi också slipper könsord och uttryck som att »spela som en kärring«.

Idrotten fostrar
Idrotten har en fostrande roll och för att den ska bli bättre måste även språket inom idrotten från ledare, kommentatorer och media blir mera medvetet. Här har ledarna verkligen en chans att visa hur mycket de kan påverka genom att vara ett föredöme.

Tillåta könsord
Inom idrottsrörelsen diskuteras om det ska vara tillåtet med könsord under idrottsutövande. Det är inte fråga om det ska vara tillåtet eller inte. Det handlar om vilken människosyn ledarna förmedlar till ungdomen.

Ledarna är förebilder
En ishockeyspelare blir stoppad av en tevereporter i en paus i en match. En av motspelarna är också på väg till omklädningsrummet för en välbehövlig paus. Den som blir intervjuad avbryter pratandet och ropar till motspelaren «djävla fitta«. Detta uttryck kan ju bara komma från en äldre ledare och om de då ändrar sina uttryck ändras ungdomars ordförråd. Då kommer säkert även resten av språket förändras ut i föreningarna och vi på sikt slipper höra att någon är en djävla fitta.

Annonser
Posted in: Normen