Våldsorden

Posted on 10 maj, 2012

0


Här följer några ord som förekommer rikligt i media, som pekar ut plats, offer, gärning. Vad som helst bara mannen inte syns. Media har ett stort ansvar i hur språket används. Med kreativa redaktionsmöten bör många av dessa ord kunna försvinna.

Bilmord
En man mördar sin före detta fru. Polisen kallade det »familjedrama«. Så det var ingen bil som mördades.

Fotbollsvåld
Det är företrädesvis unga män som slåss med varandra och har fotbollen som täckmantel. Numera finns det så kallade ligor som med fotbollen som ram samlas långt från matchen för att slåss. Unga män, naturligtvis.

Gatuköksmordet
En man sköts ned utanför ett gatukök av fyra män.

Gatuvåld
Det är företrädesvis unga män som är ute på gatorna och slåss.

Gängvåld
Det är unga män, i gäng, som utsätter andra unga män för våld.

Läktarvåld
Det är män som tittar på någon sport, och befinner sig på en läktare, som av någon anledning också måste slåss.

MC-våld
Det är män med motorcyklar som utövar våld mot andra och det behöver inte röra sig om andra som har motorcyklar.

Ungdomsvåld
Är oftast unga män som fyllda av adrenalin, eller sprit, slåss med andra unga män. De kan också oprovocerat ge sig på folk ute på stan.  Skulle kvinnor uppträda i gäng skulle det med all säkerhet heta »kvinnligt ungdomsvåld.«

Videovåld
Det är våldsfilmer på video som ungdomar tittar på. Där kan de se hur det går att sparka på en liggande person i all oändlighet och ändå reser sig den sparkade och fortsätter slåss. Det har gjorts utredningar om det så kallade »videovåldet« påverkar dem som tittar. Det behövs väl inga utredningar. Det är bara att fråga reklambyråerna om deras jobb påverkar människor till olika handlingar.

Jag fyller gärna på ord som döljer mannen och pekar ut platsen, gärningen och inte den som utför handlingen, så skicka gärna in ord du ser i media. Eller på annat sätt kommer i kontakt med.

Annonser
Posted in: Normen