Hedra Galilei och Kopernikus

Posted on 21 april, 2012

0


Varje vecka visas solfilmen i SVT
– Solen går upp, säger den aktuella meteorologen, klockan den och den.

Ordens makt att hålla kvar gammalt kan vi se i solfilmen. Meteorologerna envisas med att säga att solen går upp. Har de redan glömt bort den kamp Galilei förde med påven på 1500-talet? Galilei påstod med stöd av Kopernikus att solen är centrum i det av dem då kända universum.

Oavsett tro jorden snurrar runt solen
Detta störde den dåvarande påven för det gick emot hans tro. Men oavsett påvens, eller andras, tro så snurrar jorden runt solen och kommer att göra så länge än. Så rätt benämning för »solen går upp« är rätteligen: »Lund kommer i dag fram till den livgivande solen klockan …«

Det sätter oss in i rätt kosmiskt sammanhang. Det kanske till och med gör oss ödmjuka när vi får höra att jorden inte är den som allt kretsar kring. Jorden är mindre än ett dammkorn i universum. Och dessutom hedrar vi  Galilei och Kopernikus som vågade tänka nytt.

Och om vi ständigt släpar med oss en förlegad historia i orden får vi bara en framtid som är en förlängning av historien. Det är nya val och nya innebörder i orden och en ny laddning som skapar en framtid som är ny.

Annonser