Fredagen 13:e en lyckodag

Posted on 13 april, 2012

0


I dag är det fredagen 13 och den kallas otursdag. 13 är den första kalendern, gjord av kvinnor, läste jag i någon av Birgitta Onsells böcker, just nu kommer jag inte på vilken.

Utebliven månadsblödning
13 streck och utebliven blödning då visste kvinnorna att livet började frodas i dem.
Av någon anledning så gjorde kristendomen kvinnan till en synderska, hon som förde in synden i världen, och då blev följaktligen kvinnans kalender om livet ett olyckstal. Men det krävs två för en synd och den andre parten gömde sig bakom Eva och sa att det var hon som lurade honom, enligt bibeln. Men han hade med all säkerhet ett eget val.

Så återupprätta fredagen den 13:e det är dagen då livet börjar och bara du själv inte någon religion bestämmer vad som är synd och så länge du inte skadar någon annan.

Och läs gärna Birgitta Onsell:

Hur många rader har våra historieböcker egentligen ägnat åt Nordens rika gudinnevärld? Vad har författarna exempelvis skrivit om fruktbarhetsgudinnan Nerthus – »den kraft som våren skall väcka till liv«, eller om sommarens givmilda, mogna gudinna Frigga och vinterns vilande gudinna Skade?
Här möter vi dem och blir medresenärer i en tid vars »evangelium« lydde: God årsväxt och fred. En undanröjd epok då våra förlevande av allt att döma bad bönen: «Moder vår som är i jorden…« och då sådd och skörd var heliga fruktbarhetsriter.
Författarinnan för även in läsaren in magins, myternas och de vördade valornas – sibyllornas – sällsamma domäner.

Birgitta Onsell är kvinnohistoriker. Hon har tidigare utgivit bland annat tre kvinnohistoriska arbeten: Morske män och menlösa mamseller 1978, Galna gudar och glömda gudinnor 1983, bildboken Efter tusen år av tystnad – gudinnebilder och glömda spår 1994 (1998). Första upplagan av Jordens moder i Norden utkom 1990. Någonting annat har funnits… Nio essäer om kvinnor och gudinnor (red) 1999

Annonser
Posted in: Litteraturtips