Språket måste hänga med i utvecklingen

Posted on 12 april, 2012

0


I nyhetsflödet hörs ofta kvinnlig bilist, kvinnlig komiker, kvinnlig präst. När hördes det om en manlig bilist, manlig komiker, manlig präst? Aldrig. Då räcker det med bilist, komiker, präst. Just för att mannen är normen i språket.

Kvinnlig rösträtt
Mycket har skett i vardagen sedan kvinnorna fick rösträtt men inte med det instrument vi har för att beskriva förändringen – språket.

Olika intresseorganisationer, politiska och andra jobbar med att minska ojämställdheten. Regeringar hotar eller lovar kvotering för att få in fler kvinnor i styrelser.

Men ingen gör något åt språket, inte ens Svenska Akademien som tvärtom blivit än mer patriarkal i senaste utgåvan av sin ordlista. »Ordlistans rekommendationer utgår från två fundament: hur språkbruket i själva verket ser ut och hur man skulle vilja att det såg ut«, skriver SAOL i senaste upplagan, 2006.

Språket beskriver förändringen
Det är precis som om vi tror att det talade och skrivna ordet inte har någon betydelse. Ändå är det det vi främst använder för att beskriva vad vi vill förändra.

Språket måste spegla förändringen annars blir det ungefär som en snickare som snickrar byrå efter byrå utan att skärpa sina verktyg. Resultatet blir sämre och sämre.

 

Posted in: Normen