Vi vet vad som menas med bemanna …

Posted on 1 april, 2012

0


Vi vet vad som menas
Vi vet vad som menas med bilist. Det är en man bakom ratten. Annars hade det stått kvinnlig bilist.

Allsvenskan
Vi vet vad som menas med allsvenskan. Det är männens värld. Annars hade det stått damallsvenskan. I damallsvenskan är männen förbjudna att spela men i allsvenskan kan mycket väl kvinnor spela, enligt reglerna

Bekvinna
Vi vet vad som menas med bemanna. Det är att rekrytera folk till olika arbeten. Ordet innefattar både kvinnor och män. Om vi då skulle använda ordet bekvinna? Det finns väl inte är den spontana reaktionen.  Lite eftertanke så är det ju ett ganska skojigt ord, men: diskriminerar det inte männen?  Inte mer än kvinnorna blir diskriminerade av bemanna.

Så länge mannen är normen kan vi kämpa oss både röda och blå för att nå någon form av jämlikhet. Språket måste hänga med.

Förlevande
Undrar jag varför vi inte säger vad vi menar. Menar vi förfäder bör vi säga just våra fäder. Förmödrar är just våra mödrar. Förlevande är alla de som levt före oss.

Snapphonor
Ann som skrivit en bok om Snapphonor Hjältinnor i livets tjänst får ofta frågan om det bara handlar om kvinnor. Men jag är säker på att de författare som skrivit en bok om snapphanar aldrig fått frågan om den enbart handlar om män. Hon har även fått frågan: Är det seriöst?

Män och bilar
Det finns ett nedvärderande skämt om »kvinnor och bilar« om det varje gång en man var inblandad i en olycka hade stått »manlig bilist« hade vi snart sett var problemet med bilarna finns.

 

Annonser
Posted in: Normen