Media kan gå före men gör det inte

Posted on 1 april, 2012

0


En förstasida i min lokaltidning belyser vad jag menar med att mannen är normen som inte ens behöver nämnas.  Det är en bara anonym »bilist« men om en kvinna suttit vid ratten är jag ganska säker på att det skulle stått »kvinnlig bilist«.

»Det var på väg 119 i Norra Sandby som en dansk familj var på väg hem när de körde på en cyklist. … Antagligen vinglade cyklisten till och bilen hann inte väja undan. Vägen är smal och ganska hårt trafikerad, och folk bör se upp, påpekar räddningsledaren.
… Utanför Bromölla krockade en ambulans med en personbil och i Haga utanför Finja var en kvinna inblandad i en singelolycka.«

Vi börjar från början: »En dansk familj«, här kan vi med nästan hundra procents säkerhet fastslå att det var mannen som körde. Annars skulle det stått »en dansk kvinna med familj«.

Cyklisten är en man eftersom den benämns »cyklisten«. Och går vi lite längre i texten kan vi fastslå att det var mannen som körde, »bilen hann inte …». När en man kör och orsakar något sägs det sällan rent ut om det inte finns ett alldeles speciellt syfte till mannens fördel. Opersonligt och bra, med »bilen».

»Vägen är smal«, påpekar räddningsledaren. Här är det då vägens fel att bakomvarande bilist inte höll tillräckligt avstånd till cyklisten. I körskolan, även i Danmark, får de säkert lära sig att hålla »vingelavstånd« till cyklister. Problemet görs till att cyklisten vinglade och att vägen är för smal, inte att bilföraren låg för nära.

I Bromölla kan vi vara alldeles säkra på att det satt män vid rattarna »en ambulans och en personbil«, som om de var ute och körde på helt egna vägar utan förare.

Och nu kommer vi till det som bevisar min tes, »en kvinna var inblandad …« Här är det inte fråga om något fordon. Här pekas könet ut.

Så här påverkas vi varje dag i teve, tidningar och annan media.

 

Annonser
Posted in: Media